E-Fatura Nedir ? – E-Defter Nedir ?
Merhaba Arkadaşlar ;
Bugün ki blog yazımız da sizlere E-Fatura Nedir ? – E-Defter Nedir ? bunlar üzerine çok soru geldiği için açıklamalar yapacak ve bu modülleri kullanabilmek için geçme şartlarını size bu yazı da anlatacağım.
Anlatmaya başlamak gerekirse ilk olarak E-Defter Nedir ? E-Defter Kullanmanın Zorunlulukları Nelerdir ?
E-Defter Nedir ? ;
E-Defter Uygulaması devletin herhangi bir Limited Şirketi veya Anonim Şirketi‘nin bulunmuş olduğu yıl içerisinde 10.000.000 TL brüt satış hasılatına ulaşması durumunda zorunlu olarak dahil edilmesi gereken bir uygulamadır.bu e-defter sistemine geçmeniz ile birlikte yıl sonunda noter aracılığıyla yapmış olduğunuz Büyük Defter – Kebir Defter Noter tasdik işlemleri son bulacak sadece Envanter Defteri noter’den yapılacak geri kalan tüm defter işlemleriniz artık aylık dönemler halinde Devletin oluşturmuş olduğu E-Defter Portal sisteminden gönderilecek ve yıl boyunca bu sürekliliğini takip edecektir.
E-Defter Uygulamasına Geçiş Şartları ve Kullanım Detayları ;
1- E-defter uygulamasına yıl içerisinde 10.000.000 TL brüt satış hasılatına ulaşmış Limited ve Anonim Şirketleri geçmek zorundadır.örneğin 2017 yılında 10.000.000 TL Brüt satışa ulaşmış bir şirket 2019 ocak itibari ile E-defter ve E-Fatura uygulamasına dahil edilecektir.
2- E-defter Uygulamasına geçen kullanıcılar otomatik olarak E-Fatura sistemine de dahil edilmektedir.
3- E-defter Aylık dönemler halinde gönderilecektir.
4- E-defter Aylık dönemler halinde gönderildiğinden dolayı 2 ay üst üste gönderim yapılmamaktadır.
E-Fatura Nedir ? ;
E-Fatura yukarıda anlatmış olduğumuz gibi 10.000.000 TL brüt satış hacmine ulaşan firmaların otomatik dahil olduğu bir devlet portal sistemidir.E-Fatura ile birlikte artık faturalarınızı elektronik olarak göndermeniz ve devlet kontrölüne alındığından dolayı izlemesi ve görüntülenmesi devlet açısından rahat olacaktır.
E-Fatura Uygulamasına Geçiş Şartları ve Kullanım Detayları ;
1- E-Fatura Uygulaması 10.000.000 TL Brüt satış hacmine ulaşan firmalar için geçerlidir.
2- E-Fatura Uygulamasından kesilen faturalar sadece karşı tarafın E-fatura olması halinde düzenlenecektir.örnek vermek gerekirse A firması E-fatura sistemine dahildir.B firmasına fatura kesecektir.bu durumda B firmasının da E-Fatura sistemine dahil olması ve kullanması gerekir.Eğer B firması E-Fatura kullanmıyorsa eskiden olduğu gibi B firmasına koçan üzerinden fatura kesilecektir.
3- E-Fatura uygulamasını ister devletin oluşturmuş olduğu portal üzerinden kullanımını sağlar,isterseniz de kullanmış olduğunuz program hangisi ise o firma ile görüşüp E-defter – E-fatura modülünü satın alabilir o firmaya ait portal sistemini kullanabilirsiniz.
Önemli Bilgi !